Linjemålare och Vägmålare ett yrke för framtiden.

Linjemålare eller vägmålare som yrke

Att arbeta som linjemålare eller vägmålare  är en sysselsättning som innebär stor variation i vardagen. En mängd olika uppdrag förekommer, alltifrån målning på vägar, måla parkeringsrutor, industrilokaler, till skolgårdar och offentliga miljöer. Den som är uppmärksam kan se att olika typer av målningar på asfalt och betong finns överallt runt omkring oss; där fordon rör sig eller där det bedrivs näringslivsverksamhet, finns det nästan alltid någon form av linjemålning. Inom linjemålning som bransch finns mycket jobb, och för den som vill söka sig till yrket finns oftast goda förutsättningar att snabbt komma i arbete.

Hur blir man linjemålare eller vägmålare?

Det finns flera olika sätt att komma in i yrket och göra en karriär som linjemålare eller vägmålare. Eftersom ingen formell yrkesutbildning finns, kan vägarna dit se lite olika ut. Här skriver vi om några exempel på hur det kan gå till.

En måleriutbildning

Yrket linjemålare kan räknas som en underkategori till bygg och anläggning, precis som målaryrket i stort. Däremot finns det ingen formell utbildning inriktad mot just linjemålning. En utbildning med inriktning mot måleri är en god grund för den som sedan vill komma in på linjemålning. Att vara bekant med färglära, ha arbetat med olika typer av färger och underlag, samt att ha den känslan för noggrannhet som krävs av en målare, är alla färdigheter som är värdefulla som linjemålare eller vägmålare. En grundutbildning inom måleri finns att få på gymnasieskolan, samt som vuxenutbildning i olika former på Komvux.

Andra relevanta grundutbildningar

En annan väg in i yrket kan vara genom någon typ av anläggarutbildning. Det finns gymnasieprogram med inriktning mot mark och anläggning, eller anläggningsfordon, samt liknande utbildningar för vuxna via Komvux. Dessa utbildningar leder till kompetenser som ofta efterfrågas av företagen som sysslar med linjemålning. Ofta kan den som påbörjat en karriär som till exempel beläggningsarbetare, anläggningsmaskinförare eller vägarbetare, byta inriktning och prova på ett arbete som linjemålare eller vägmålare. Många gånger är den som söker sig till linjemålning erfaren från andra branscher och vill prova en ny karriär mitt i livet.

Att komma in som lärling

Det vanligaste sättet att komma in i yrket är förmodligen genom en lärlingsposition hos ett företag inriktat på linjemålning. Många som arbetar som linjemålare är anställda åt mindre företag. En god väg in kan vara att kontakta ett företag och fråga om lediga tjänster eller positioner som lärling. Det kan finnas tjänster lediga under sommaren, vilket kan innebära ett bra tillfälle för ett första sommarjobb som linjemålare. Det ger värdefulla erfarenheter och kan vara ett steg mot en vidareanställning. Det gäller att tro på sig själv även om man inte har så mycket erfarenhet; ofta får den anställde också vidareutbildning på arbetsplatsen och lär sig mer i takt med att nya uppdrag dyker upp. Det är ett perfekt yrke för den nyfikne som hela tiden vill prova på och lära sig nya färdigheter.
Linjemålningsföretagen brukar antingen ha linjemålning som sin huvudsakliga sysselsättning, eller ha det som en del i sitt större utbud av tjänster. Vissa linjemålare inriktar sig på en typ av målningar, till exempel vägmarkeringar, och utför endast sådana jobb; de kan ibland kallas för vägmålare. Andra är mer generella i sin inriktning och arbetar med alla tänkbara sorters linjemålningar. Det beror på hur företaget är nischat och vilka uppdrag de inriktar sig mot.

Andra meriter

Erfarenhet inom andra branscher som anknyter till väg- eller linjemarkering kan vara starkt meriterande för den som vill söka sig till linjemålning. Alla typer av vägarbetare, asfaltläggare och även chaufförer, har värdefulla kunskaper som gör sig väl inom linjemålningsbranschen. Att ha genomgått vidareutbildning, till exempel genom Trafikverkets kurser om Arbete på väg eller Brandskyddsföreningens Heta arbeten, är attraktivt för den som vill nyanställa i ett linjemålningsföretag.

Vem passar som linjemålare eller vägmålare?

Precis som i målaryrket krävs en god fysik för att orka med arbetet som linjemålare. Det kan stundtals vara ett krävande yrke, beroende på vilken sorts uppdrag som ska utföras. I övrigt är det ett yrke som passar både tjejer och killar, gärna personer med god social kompetens och förståelse för bemötande av kunder och uppdragsgivare. Det är förstås viktigt att en linjemålare har en god känsla för kvalitet och utför sitt arbete med tålamod, så att varje jobb lämnar ett gott intryck åt kunden. I övrigt brukar det vara nödvändigt med B-körkort och meriterande med till exempel C-körkort eller truckkort. En del kommer in i yrket som unga, till exempel som ett första jobb efter gymnasiet. Andra kommer in då de valt att byta karriär mitt i livet och vill prova på något nytt. Lönen ligger enligt statistiken i genomsnitt på runt 30.000:- innan skatt, men den pendlar beroende på ort och storlek på företaget.

Sammanfattning

Linjemålare och vägmålare är ett spännande yrke med ett ständigt behov av arbetskraft. Vägarna in i yrket ser olika ut, men många former av utbildning inom liknande yrken såsom målare eller anläggningsarbetare är meriterande. För den som vill söka sig till yrket rekommenderas att skaffa en relevant grundutbildning samt därefter höra av sig till företag om kortare anställningar eller lärlingspositioner.

Vill du att besökarna ska hitta ditt företag? Lägg till ditt linjemålningsföretag på Linjemålning.se idag.