Vi ser dem dagligen, pilar, linjer och anvisningar. Kanske tänker vi inte på dem mer än som något som alltid finns där. Men trafiklinjer är en viktig del i vår vardag. Utan dem skulle det bli kaotisk för både bilister och gångtrafikanter utan linjemålning.
Särskilt påtagligt blir detta när det lagts ny asfalt någonstans. Då ser vi hur tomt och svart det ser ut. På större vägar kan det kännas underligt att inte ha något att följa. Lite som att navigera i tomma intet. Särskilt i mörker är de här linjerna a och o. Vi vet alla hur det känns att vika av från stora vägen till den mindre landsvägen där det saknas markeringar. I mörkret räcker ibland inte ens helljusen fullt ut för att vi ska få en uppfattning om var vägkanten börjar och slutar.
Så nog är det viktigt med trafiklinjer.
Men hur målas egentligen dessa linjer? Och finns det någon särskilt trafiklinjefärg för dem?
Vi ska titta närmare på detta.
Vad används trafiklinjefärg till?
De flesta som hör ordet trafiklinjer kanske direkt associerar till sådant som mittlinjer, kantlinjer och stopplinjer. Det vi stöter på i stort sett så fort vi sticker ut näsan i trafiken. Men i själva verket är trafiklinjer en hel vetenskap, och de finns av en uppsjö olika sorter.
Förutom övergångsställen, gång- och cykelpilar och bussmarkeringar används trafiklinjefärg också exempelvis för sådant som:
- Farthinder
- Körfältspilar
- Förbud mot parkering
- Uppställningsplats
- Upplysning om hastighet
Man kan alltså lätt konstatera att det finns långt fler linjemarkeringar än dem vi tänker på till vardags. Att följa dessa anvisningar har blivit en vana för oss och är lika självklart som sätta foten på gaspedalen och lägga handen på cykelstyret. Vi gör det, men är egentligen inte medvetna om det.
Höga krav på trafiklinjefärg
Numera används trafiklinjefärg dessutom till så mycket mer än bara körfältslinjer. Tack vare att färgerna utvecklats och blivit allt mer hållbara kan de användas till allt från ”tecknade” cyklar och barnvagnar på gång- och cykelvägar till siffror och ren allmän information som syns bättre om den finns framför oss på vägen än om de står i ett myller av andra vägskyltar.
Det gäller dock att dessa trafiklinjefärger gör sitt jobb på ett bra sätt. Detta innebär att de måste vara slitstarka och sitta kvar på asfalten trots dagliga påfrestningar från tunga däck och hårda sulor. De måste tåla nederbörd, bensinspill, kemikalier och både gassande sol och frostig vinterkyla. Med andra ord ställs det höga krav på trafiklinjefärg.
Så hur går det då till när man målar trafiklinjer?
Rent konkret kan dessa linjer utföras på flera olika sätt beroende på underlag, plats och funktion. Den som bara behöver några linjer för en parkering kan välja att måla med en vanlig roller. För vägar och större områden används mer eller mindre stora högtrycksmaskiner. Trafiklinjefärg finns också som spray. Detta fungerar även utmärkt inomhus på exempelvis industrigolv och idrottsplaner.
Och givetvis är det också viktigt med markeringsverktyg och annat material för att se till så att linjerna kommer på rätt plats och är raka. För symboler och siffror finns smidigt nog schabloner att tillgå, så den som utför arbetet måste inte vara en mästare på frihandsmålning!
Allsidigt och i olika färger
Oavsett om du är ute efter mittlinjer på en väg eller några rutor till en skolgård är trafiklinjefärg lösningen. Och tro inte heller att den bara finns i vitt. Även om vitt och gult är vanligast ute i trafiken går det att få trafiklinjefärg i nästan regnbågens alla färger.