Linjemålning i sport och idrottsanläggningar

Linjemålning på sportanläggningar är något så självklart att vi ofta inte ens tänker på det. Vi kommer in på en arena och ser bänkarna, målen och alla färgglada matchtröjor på plan. Men ser vi linjerna? Vi är så vana vid dem, allt från skolans idrottslektioner till VM på tv, att vi reagerar först om de inte skulle finnas där.

Trots att vi är så många som regelbundet på ett eller annat sätt utnyttjar de här linjerna, tänker vi ofta inte på allt jobb som ligger bakom. För det handlar inte om att bara måla en linje och sedan tro att allt är klart. Nej, linjemålning är ett avancerat arbete. Att måla linjer kräver yrkesskicklighet och mycket gediget förarbete. Vilken utformning ska de ha? Vilken funktion ska de fylla? Ska de vara permanenta eller tillfälliga? Det finns en mängd olika aspekter att ta hänsyn till för den som ska utforma linjerna.

Det finns ett gammalt ordspråk som säger att ”man saknar kon först när båset är tomt”. Och detta gäller verkligen för linjer i sportanläggningar. Tänk dig att komma in på en fotbollsarena där gräsplanen saknar linjer! Det går knappt ens att föreställa sig kaoset som skulle uppstå. Var är straffområdeslinjen? Och var är mitten på planen? Varken spelarna eller åskådarna skulle få någon glädje av matchen.

Att spela tennis eller badminton utan linjer kanske går, men inte något vidare. I alla fall inte för den som vill veta var bollen landade och ha den minsta chans till poängräkning.
För att inte tala om löparbanorna. Var går mållinjen? Och det lär aldrig mer bli något världsrekord i längdhopp om inte linjerna finns.

Linjer som vi alla förstår

Linjemålning på sportanläggningar är något universellt. Linjerna och markörerna kan sägas vara ett språk som vi alla kan. Något vi förstår och tolkar utan att vi ens tänker på det. Vi är uppvuxna med de där linjerna. Vi såg dem som barn när vi var med och tittade på fotbollsmatcher, och vi har alla kämpat på skolans idrottslektioner med att försvara vår spelhalva av gympasalen.

Så vi kan de där linjerna utan och innan. De upplyser oss om något. Linjerna är ju just symboler. De finns där av en anledning. Visst, det skulle se naket och konstigt ut om de inte fanns. Så på ett sätt kan man även se dem som en trygg utsmyckning. Men framför allt behövs de som vägledning. Och de begränsar sig inte till att bara finnas på stora och ståtliga ställen. Nej, de finns överallt, både i skolans idrottshall och på OS-stadion. När det gäller linjemålningar är vi alla lika, det görs ingen skillnad på liten och stor, proffs eller amatör. Linjerna är lika viktiga för knattelaget och byns favoriter i division 4 som för Barcelona och Engelska ligan.

I vilka sammanhang använder man linjemålning?

Vi kan lätt konstatera att linjer behövs i de flesta sammanhang. Det man kanske först och främst slås av när man hör ordet är väl just linjer för fotbollsplaner, gympasalar och tennis. Men i själva verket används linjer vid så många fler tillfällen. I stort sett varenda sport kräver sina markeringar. Till och sådana som sker i vatten. Detta gör att exempelvis golvet i inomhusanläggningar för ett otränat öga kan te sig rörigt. Vilka linjer hör vart? Och vad betyder de olika färgerna?

Den som spelar kan dock sina linjer. Och ser ofta bara just dem som de själva utnyttjar. Den som målar linjerna däremot måste vara bekant med samtliga av dem. Man kan lätt förstå att detta är ett jobb som kräver både tålamod och precision. Mäta, anpassa storleken på linjerna så de passar lokalens mått och slutligen se till att de hamnar på rätt ställe när det är dags för färgen.

Både utomhus och inomhus

Att måla linjer är också något som förekommer både inomhus och utomhus. Dessutom på en mängd skiftande underlag.

Utomhus:

  • Löparbanor. Här gäller det att linjerna löper på rätt avstånd från varandra. Rekommenderad bredd är 1,22 meter. Det kan även förekomma siffror och andra sorters markörer.
  • Utomhusanläggningar för olika sorts sporter: Här samsas olika sporter, som exempelvis handboll, basket, innebandy. Ibland hittar vi också linjer för badminton och tennis på samma ställe.
  • Fotbollsplaner: Fotboll kan spelas på olika underlag. Gräs, konstgräs, grus. Och var och ett av dem kräver sin egen unika metod för linjemålning.
  • Maraton, turneringar och andra tillfälliga idrottsevenemang: Också här är underlagen skiftande. Det gäller också att måla med färg som lätt går att tvätta bort.

Inomhus:

  • Gymnastiksalar i skolor: Även om linjerna ofta är desamma, varierar utformningen av dem på grund av olika stora lokaler. Det kan också finnas individuella önskemål om hur en sal ska se ut.
  • Inomhusanläggningar: Precis som för motsvarande utomhusanläggning är det många olika sporter som trängs på en och samma yta.
  • Bassänger: Tro det eller ej, men också simbassänger har sina linjer. Förutom flytande ”linjer” på ytan markeras dessa banor ofta på bassängens botten.
  • Tennisbanor: Som för så många andra sporter är linjerna lika viktiga som boll och racket när det spelas.

Som vi ser är det en stor mängd olika underlag som man måste kunna måla på. Gräs, betong, asfalt. Inte att förglömma inomhusgolv av en mängd olika slag. Och som sagt är det också viktigt att välja rätt sorts färg i sammanhanget. Ska den hålla under flera års tid eller bara finnas tillfälligt? Att måla permanenta linjer för Göteborgsvarvet skulle inte vara populärt. Och inte heller att måla linjer som bara håller i några veckor i stans väl använda inomhusanläggning.

Linjer i en idrottshall eller på en arena innebär inte nödvändigtvis att det handlar om de vanliga linjer och markörer vi är vana vid. Det finns också annat som kan behöva läggas till. Kanske vill man ha en egen utformning på någon sportlokal. Förutom sidlinjer och serverutor kanske man vill ha linjer som till exempel delar av lokalen. Eller linjer för andra praktiska ändamål.

Linjerna – en del av spelet

Hur man målar linjer i sportsammanhang är alltså inte så självklart som man kanske kan förledas att tro. Så nästa gång du kommer ut på en arena eller kliver in i en sporthall, var lite extra uppmärksam på linjerna. Och föreställ dig hur det skulle se ut, och framför allt vad det skulle innebära, om de inte fanns där.

Vi kan väl lätt konstatera att linjemålning i både inomhusanläggningar och utomhusanläggningar är lika självklart som marken vi går på och luften vi andas. Sportanläggningar utan linjemålning är helt enkelt inga sportanläggningar. För vilken idrott vi än sysslar med, vilket sorts lag vi än hejar på, krävs det att de avgörande linjerna finns där!

Vill du att besökarna ska hitta ditt företag? Lägg till ditt linjemålningsföretag på Linjemålning.se idag.