Måla asfalt och asfaltsmålning

Det finns en rad skäl till att måla asfalt. Främst kanske vi tänker på väglinjer. Vi ser dem varje dag, de där vita strecken som följer oss oavsett om vi cyklar, kör bil eller går.

Men att måla asfalt kan man göra av så många fler anledningar, inte bara ren linjemålning. Vi ska se på några av dem. Men först ska vi tänka till på vad det egentligen innebär att måla asfalt och vad som behövs för det.

Färg för asfaltsmålning

Det har kommit så många nya sorts färger under senare år. Vi behöver inte längre oroa oss över miljöpåverkan eller hälsorisker för den som utför målningen. De flesta färger är numera vattenbaserade och håller betydligt längre än de gjorde förr.

Naturligt nog man man dock inte använda samma slags färg som för andra underlag. Vi behöver något som fäster ordentligt och även är slitstarkt. Det ställs givetvis helt andra krav på asfaltsfärg än på färg vi använder för att måla om väggen hemma i vardagsrummet. Asfalt utsätts för minst sagt oöm behandling, skor som dagligen nöter på den, bilddäck, gassande sol och bitande frost. Därför måste vi välja färg som håller, gärna åratals framåt. Och lyckligtvis kan vi numera få tag på sådana färger. Många av dagens färger är inte bara miljövänliga och ofarliga, de är dessutom slitstarka och framtagna för att passa just asfalt.

Övrigt material för asfaltsmålning

Visst, färgen är a och o för att det alls ska bli något. Men vi behöver också utrustning. Vi kan inte bara ta en burk färg och en pensel och tro att detta räcker. Ska vi måla linjer på asfalt måste vi har material för att få dem raka. Den som ska måla mönster behöver schabloner och ritningar. Dessutom måste vi ha en plan att utgå ifrån.

Det är alltså en hel del man måste tänka på innan man sätter igång och målar. Inte minst bör man ställa sig frågan av vilken anledning man ska måla asfalten.

Svaret på den frågan är att det oftast är betydligt bättre att måla asfalt än att använda sig av andra material för att skapa mönster och linjer. Varför? Jo, av det skälet vi redan nämnt, att de färger som finns på dagens marknad har utvecklats och på senare år blivit så mycket bättre.

Och då kommer vi automatiskt in på det vi först tog upp:

Av vilken anledning målar vi asfalt?

Förutom linjer och markeringar för vägar kan asfaltsmålning användas vid exempelvis:

  • Lekplatser och skolgårdar

Här kan man måla både för dekoration och rent funktionellt. Ett roligt mönster på asfalten kan pigga upp och göra miljön trevligare. Men man kan också måla linjer för spel och lekar.

  • Cykel- och gångbanor

Att tydligare märka ut vissa områden för cyklister och gångtrafikanter är viktigt för säkerheten. Istället för att använda dyrt material för att få andra färger på underlaget kan man hel enkelt istället måla asfalten. Detta är ofta både enklare och billigare, och dessutom blir resultatet många gånger bättre.

  • För att lysa upp

Det är inte enbart belysning som kan göra mörka platser ljusare och mer inbjudande. Att måla asfalten kan också lysa upp. En mörk passage, tunnel, gångbro – alla kan de göras mer inbjudande med asfaltsfärg.

Därmed kan vi konstatera att asfaltsfärg fyller fler funktioner än för bara vägtrafiken. Att den därtill finns i regnbågens alla färger och inte bara vitt gör den också både rolig och användbar till långt mer än man kan föreställa sig.

Vill du att besökarna ska hitta ditt företag? Lägg till ditt linjemålningsföretag på Linjemålning.se idag.